Lidmaatschap

Verzeker je van:

 • Persoonlijke service
 • Juridische hulp
 • Loopbaanadvies
 • Maxi solidariteit
Word lid van ACV
   
Internationaal
De situatie in de bouwsector in Europa is tragisch. Sinds enkele jaren worden vele EU-landen getroffen door een verschrikkelijke sociale dumping.
Reeds lange tijd strijdt ACV bouw - industrie & energie tegen deze plaag en daarom organiseerde ze op 17 en 18 mei in Brussel een tweedaagse Europese conferentie over sociale dumping in de bouwsector. 14 Roemeense bouwvakkers getuigden er over een nieuw geval van uitbuiting in Antwerpen.
Download hier het persbericht hierover.
Download hier het programma van het Europees seminarie.
Lees meer
Chemie werknemers
De sector chemie zet de toon in het maatschappelijk debat over de verlenging van de loopbanen en duurzame tewerkstelling. 
Dankzij de oprichting van een Demografiefonds, een primeur voor ons land, gaat de sector chemie, kunststoffen en life sciences concrete projecten financieren om in het kader van de demografische uitdagingen en de gevolgen van de verlenging van de loopbanen, werkbaar werk voor alle werknemers van de sector gedurende hun volledige loopbaan mogelijk te maken. 
Download hier de brochure demografiefonds chemie.
Download hier de gids "Leeftijdsbewust Personeelsbeleid - cao 104" van het ACV, die u kunt gebruiken om de problematiek van vergrijzing van de werknemers bespreekbaar te maken.
Lees meer
Affiche campagne Veilig werken op hoogte

Val niet uit de lucht!

Op 01/09/2015 werd het startschot gegeven voor de nieuwe welzijnscampagne van het navb "Veilig werken op hoogte". Deze campagne heeft als doel om iedereen in de bouwsector te sensibiliseren en te informeren over de risico’s en preventiemaatregelen die verband houden met werken op hoogte.
Op de website van het navb vindt u alle informatie over de campagne.
Lees meer

Nieuwe folders

Drukkerijen werknemers
Deze folder bevat informatie die van toepassing is voor de werknemers in de sector van de Dagbladen.
Lees meer

Actieplan gemeenschappelijk vakbondsfront

 • Dinsdag 24/05/2016: federale interprofessionele betoging in gemeenschappelijk front 
 • Dinsdag 31/05/2016: betoging openbare diensten in gemeenschappelijk front, ondersteuning door  privé
 • Van 20/06/2016 tot 24/06/2016: sensibilisering in de bedrijven 
 • Tussen 25/05/2016 en 17/06/2016: themagebonden acties 
 • Vrijdag 24/06/2016: nationale staking ABVV 
 • Donderdag 29/09/2016: federale interprofessionele betoging in gemeenschappelijk front
 • Vrijdag 07/10/2016: algemene staking in gemeenschappelijk front 
Bouwwerf
In de bouwsector zijn er geen sociale verkiezingen, daarom zoekt ACVBIE permanent kandidaten die kunnen aangeduid worden als syndicaal afgevaardigde.
Lees meer
Bouwvakkers op werf
Op dinsdag 26 januari organiseerde ACV bouw – industrie & energie een studiedag met militanten en deskundigen rond de gezondheidsrisico’s bij het werken tijdens wegenwerken.
Wegenwerkers zijn zich vaak onvoldoende bewust van de kankerwekkende effecten van de blootstelling aan bitumen tijdens asfalteringswerken.
Lees meer
Qatar WK 2022 fotograaf - Kasper Goethals
Er werken ongeveer 1,8 miljoen migrantenarbeiders in Qatar om de stadions voor het WK Voetbal in 2022 te bouwen. Vaak in mensonwaardige, ongezonde en onveilige omstandigheden. Al 1.200 migrantenarbeiders lieten het leven op of naast de bouwwerven. De partners van Wereldsolidariteit en ACVBIE in Nepal en India komen op voor de migrantenarbeiders en plannen ook in het komende jaren gezamenlijke acties.
Lees meer

Premies

Bouwwerf
Hebt u een arbeidsongeval gehad of bent u langdurig ziek geweest in 2015?
Indien u langer dan 30 dagen arbeidsongeschikt bent geweest heeft u recht op een vergoeding.  Met name vanaf de 31ste tot en met de 56ste kalenderdag bedraagt € 7,65 en vanaf de 57ste tot de 337ste kalenderdag bedraagt dit € 8,70 bruto per dag.
Lees meer

Lonen