Lidmaatschap

Verzeker je van:

  • Persoonlijke service
  • Juridische hulp
  • Loopbaanadvies
  • Maxi solidariteit
Word lid van ACV
   
ACV wil geen Zweedse coalitie 1

De alternatieven: omdat het beter kan

De vakbonden voeren al een tijdje actie tegen de huidige, asociale regeringsmaatregelen. Omdat we een regering willen die kiest voor een rechtvaardige fiscaliteit, voor investeringen, voor meer koopkracht voor gewone mensen, voor leefbaar werk en voor een stevigere sociale zekerheid. 
  • Lees meer over de ACV alternatieven.  
  • En noteer: donderdag 29/09/2016: nationale betoging in gemeenschappelijk front
Internationaal
De situatie in de bouwsector in Europa is tragisch. Sinds enkele jaren worden vele EU-landen getroffen door een verschrikkelijke sociale dumping.
Reeds lange tijd strijdt ACV bouw - industrie & energie tegen deze plaag en daarom organiseerde ze op 17 en 18 mei in Brussel een tweedaagse Europese conferentie over sociale dumping in de bouwsector. 14 Roemeense bouwvakkers getuigden er over een nieuw geval van uitbuiting in Antwerpen.
Download hier het persbericht hierover.
Download hier het programma van het Europees seminarie.
Lees meer
Chemie werknemers
De sector chemie zet de toon in het maatschappelijk debat over de verlenging van de loopbanen en duurzame tewerkstelling. 
Dankzij de oprichting van een Demografiefonds, een primeur voor ons land, gaat de sector chemie, kunststoffen en life sciences concrete projecten financieren om in het kader van de demografische uitdagingen en de gevolgen van de verlenging van de loopbanen, werkbaar werk voor alle werknemers van de sector gedurende hun volledige loopbaan mogelijk te maken. 
Download hier de brochure demografiefonds chemie.
Download hier de gids "Leeftijdsbewust Personeelsbeleid - cao 104" van het ACV, die u kunt gebruiken om de problematiek van vergrijzing van de werknemers bespreekbaar te maken.
Lees meer
Affiche campagne Veilig werken op hoogte

Val niet uit de lucht!

Op 01/09/2015 werd het startschot gegeven voor de nieuwe welzijnscampagne van het navb "Veilig werken op hoogte". Deze campagne heeft als doel om iedereen in de bouwsector te sensibiliseren en te informeren over de risico’s en preventiemaatregelen die verband houden met werken op hoogte.
Op de website van het navb vindt u alle informatie over de campagne.
Lees meer

Nieuwe folders

Drukkerijen werknemers
Deze folder bevat informatie die van toepassing is voor de werknemers in de sector van de Dagbladen.
Lees meer
Patrick Vandenberghe Voorzitter ACVBIE
Op 25 juni heeft de Algemene Raad Patrick Vandenberghe aangeduid als nieuwe voorzitter van ACV bouw - industrie & energie (ACVBIE). De interne raadpleging toonde aan dat zijn aanstelling unaniem werd ondersteund.
Op 1 januari 2017 zal hij Stefaan Vanthourenhout opvolgen die met pensioen gaat na een carrière van 40 jaar bij ACVBIE, waarvan 5 jaar als voorzitter. 
Patrick Vandenberghe is sinds 1990 actief binnen het ACV. In 2008 trad hij toe tot de leiding van ACVBIE. Hij zal de werking van de centrale ACVBIE ongetwijfeld met overtuiging, passie en gedrevenheid verderzetten.
Lees meer
ACV 160707 Iedereen hernieuwbaar

Website: Iedereen hernieuwbaar

Surf nu mee op de hernieuwbare golf. Ga samen met je gezin of mensen in je buurt voor meer hernieuwbare energie. Ontdek wat je zelf kan doen via iedereenhernieuwbaar.be.
Bouwwerf
In de bouwsector zijn er geen sociale verkiezingen, daarom zoekt ACVBIE permanent kandidaten die kunnen aangeduid worden als syndicaal afgevaardigde.
Lees meer
Bouwvakkers op werf
Op dinsdag 26 januari organiseerde ACV bouw – industrie & energie een studiedag met militanten en deskundigen rond de gezondheidsrisico’s bij het werken tijdens wegenwerken.
Wegenwerkers zijn zich vaak onvoldoende bewust van de kankerwekkende effecten van de blootstelling aan bitumen tijdens asfalteringswerken.
Lees meer
Qatar WK 2022 fotograaf - Kasper Goethals
Er werken ongeveer 1,8 miljoen migrantenarbeiders in Qatar om de stadions voor het WK Voetbal in 2022 te bouwen. Vaak in mensonwaardige, ongezonde en onveilige omstandigheden. Al 1.200 migrantenarbeiders lieten het leven op of naast de bouwwerven. De partners van Wereldsolidariteit en ACVBIE in Nepal en India komen op voor de migrantenarbeiders en plannen ook in het komende jaren gezamenlijke acties.
Lees meer

Premies

Bouwwerf
Hebt u een arbeidsongeval gehad of bent u langdurig ziek geweest in 2015?
Indien u langer dan 30 dagen arbeidsongeschikt bent geweest heeft u recht op een vergoeding.  Met name vanaf de 31ste tot en met de 56ste kalenderdag bedraagt € 7,65 en vanaf de 57ste tot de 337ste kalenderdag bedraagt dit € 8,70 bruto per dag.
Lees meer