De bekendste vorm van beroepsopleiding is de individuele beroepsopleiding op de werkvloer, of kortweg IBO. De IBO is een overeenkomst tussen de stagiair, het bedrijf en de VDAB. De opleiding duurt minimaal 4 weken en maximaal 26 weken. Voor langdurige en laaggeschoolde werkzoekenden bestaat de mogelijkheid om gedurende maximaal 52 weken een opleiding te volgen.
Een IBO-consulent van de VDAB regelt de praktische kant van de opleiding en bepaalt hoelang ze duurt. De duur hangt af van de job, jouw kennis, vaardigheden en attitudes, en het opleidingsplan van je werkgever.
Tijdens je opleiding ontvang je een inkomen dat een normaal loon benadert: je behoudt je uitkering en krijgt er een productiviteitspremie bovenop. Je mag de opleiding niet stopzetten, tenzij je ander werk hebt gevonden. Heb je ander werk, meld dit dan aan je VDAB-consulent. Zet je de opleiding toch stop omwille van een andere reden, dan kan RVA je hiervoor sanctioneren.
Heb je je opleiding succesvol afgerond, dan is je werkgever verplicht om je een contract van onbepaalde duur te geven. Enkele regels:;
- de loon- en arbeidsvoorwaarden in je contract van onbepaalde duur moeten minstens gelijk zijn aan de voorwaarden in je IBO-contract.
- na het tekenen van je contract van onbepaalde duur word je gedurende een bepaalde periode beschermd tegen ontslag. Deze periode is even lang als de duurtijd van je IBO. Let wel: de bescherming geldt niet voor ontslag om dringende redenen. Word je tijdens deze periode toch ontslagen, dan kan je via de arbeidsrechtbank een vergoeding eisen.