De leerovereenkomst voor zelfstandigen en kmo’s wordt ingericht door de Gemeenschappen. Ze regelen de organisatie van de opleiding en het contractuele statuut van de betrokken personen. De middenstandsopleiding wordt in elke Gemeenschap overkoepelend beheerd door een overheidsinstelling die voorziet in een theoretische opleiding en een controle op de arbeidspraktijk verzekert. In de Vlaamse Gemeenschap (Vlaams Gewest en de Nederlandstalige opleidingen in Brussel) is deze overheidsinstelling het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming (Syntra Vlaanderen).
De leerovereenkomst wordt afgesloten tussen de leerling en het ondernemingshoofd, maar moet worden erkend door de onderwijsinstelling en worden opgevolgd door een persoon die in de Vlaamse Gemeenschap leersecretaris of ‘leertrajectbegeleider’ wordt genoemd.
De minimumleeftijd is 15 jaar, maar dan moeten de leerlingen wel 2 jaar secundair onderwijs achter de rug hebben. Zo niet moeten ze minimum 16 jaar zijn.
Duurtijd
De leerovereenkomst duurt maximaal 3 jaar en start met een proefperiode van maximaal 3 maanden waarin beide partijen de leerovereenkomst kunnen opzeggen mits een opzegtermijn van een week. De overeenkomst kan vroegtijdig worden verbroken op initiatief van de onderwijsinstelling, ofwel voor redenen die te wijten zijn aan de werkgever (hij komt zijn verplichtingen niet na of wordt ongeschikt geacht voor de rol van leermeester), ofwel voor redenen die te maken hebben met de leerling (hij komt zijn verplichtingen niet na of beschikt niet over de capaciteiten om de opleiding te voltooien).
Na de eigenlijke leertijd kan de betrokkene een ondernemersopleiding volgen om zich voor te bereiden op de uitoefening van een zelfstandig beroep of van een leidinggevende functie in een kmo. Net als de leertijd voorziet de ondernemersopleiding in een theoretische opleiding en in beroepspraktijkstages in een onderneming.
Je rechten
De leerling heeft zowel voor de werkuren als voor de uren theoretische opleiding recht op een leervergoeding. De ouders van de leerling behouden het recht op kinderbijslag zolang de leerling de leeftijd van 18 jaar niet heeft bereikt. Na deze leeftijd behouden ze dat recht maar als de leervergoeding niet meer bedraagt dan een welbepaald bedrag. De leerlingen hebben zoals de werknemers recht op betaald verlof en zijn onderworpen aan de wetgeving op de arbeidsongevallen.
Meer info over werken en studeren, jongeren en werk: