Nuttige websites

OIRA-hout

Net zoals voor de bouw- en kappersector heeft de houtsector een OIRA-tool. Deze is gelanceerd geweest begin november 2015.  
Dit is een nieuwe tool voor de identificatie en beoordeling van risico's voor kleine bedrijven.
De bestaande OIRA-tools voor België kunnen bezocht worden op http://www.oiraproject.eu/oira-tools 

Opleidingscentrum Hout (OCH)

Het OCH staat als opleidingscentrum in voor de opleiding en vorming van werknemers en potentiële werknemers uit de houtsector.Opleidingscentrum Hout (OCH)
Het OCH staat als opleidingscentrum in voor de opleiding en vorming van werknemers en potentiële werknemers uit de houtsector.

Wood.be

Wood.be, de opvolger van het Technisch Centrum van de Houtnijverheid (TCHN), is het kenniscentrum voor de hout- en meubelindustrie. De ondernemingen kunnen er terecht met al hun vragen over technologie, innovatie, certificatie, normalisatie, testen, veiligheid, …

Fair Timber

ACV bouw - industrie & energie is stichtend lid van de VZW Fair Timber. Deze vereniging steunt en promoot binnen België het FSC label. Vakbonden zijn ook op internationaal niveau actief binnen de Forest Stewardship Council.

Belgian Woodforum

Het Belgian Woodforum is een initiatief van de Belgische houtsector en werd opgericht met als specifieke missie: 'het promoten van hout en de producten op basis van hout bij het grote publiek in de ruimste zin van het woord'.

Organisch Psychosyndroom door Solventen (OPS)

OPS is de verzamelnaam voor een reeks fysieke en psychische stoornissen die je kan krijgen door veelvuldige of langdurige blootstelling aan schadelijke oplosmiddelen. In België komen honderdduizenden mensen in aanraking met oplosmiddelen in één of andere vorm. Blootstelling aan deze producten veroorzaakt ernstige gezondheidsrisico's. Vooral vakmensen, maar ook hobbyisten, kunnen best op hun hoede zijn.

Fonds voor beroepsziekten

Het Fonds voor beroepsziekten is een openbare instelling onder staatswaarborg die onder toezicht staat van de Minister van sociale zaken.
Het Fonds voor beroepsziekten:
  • vergoed de schade veroorzaakt door beroepsziekten,
  • treedt preventief op om beroepsziekten te voorkomen.

Internationale websites

Vakbondswerk stopt niet aan de grens. ACV bouw - industrie & energie is lid van verschillende Europese en internationale industriële vakbondsfederaties om de belangen van haar leden in de globale wereldeconomie beter te verdedigen.
CNV Dienstenbond Nederland
  • CNV dienstenbondis de vakorganisatie voor werknemers bij banken, verzekeraars in de handel, grafische- en mediasector, ICT en overige dienstverlenende sectoren.
  • ACV bouw - industrie & energie is lid van het CNV.
Intergraf
  • Intergraf is de internationale confederatie voor de grafische industrie.
Uni EG
ACV bouw - industrie & energie is lid van Uni Europa Graphical (Uni EG) voor de sectoren van papierbewerking en verpakking.
  • UNI EG is een sectorale poot van Uni Europa.
  • Uni Europa vertegenwoordigt naast de papierbewerking en verpakking vooral vakbonden uit de financiële- en dienstensector.
Uni Global Union