Houtnijverheid

Hou(t) het veilig !

Het OpleidingsCentrum Hout stelt u in het kader van zijn dienstverlening veiligheid- en welzijnsbeleid graag voor: “Veiligheid onder spanning”, een interactieve theatervoorstelling. Daarbij zullen we ook verder ingaan op het spiksplinternieuwe aanbod m.b.t. veiligheid en welzijn op het werk.
Op deze workshop krijgt u alle informatie mee om het preventiebeleid binnen uw onderneming op het goede spoor te zetten.
Mis deze workshop dus niet. Noteer nu al in uw agenda:
  • dinsdag 20 september 2016, Gent (08u00 - 12u00)
  • donderdag 22 september 2016, Herentals (13u30 - 17u30)
Deelname is gratis, mits inschrijving via www.och-cfb.be/veiligenwelzijn.

Opleidingsmodule OiRA BOUW en OiRA HOUT

Het preventie-instituut voor de bouw, navb-cnac CONSTRUCTIV, en de sectorale dienst Veiligheid en Welzijn van het OpleidingsCentrum Hout (OCH) slaan in het najaar 2016 de handen in elkaar! Speciaal voor de kleinere ondernemingen werd er een opleidingsmodule ontwikkeld waarbij de door de overheid gesteunde risicoanalysetool “OiRA” (Online Interactive Risk Assessment of online interactieve risicoanalysetool) nader toegelicht wordt.
Zowel de bouw- als de houtsector beschikken over een eigen OiRA, maar wat voor die bedrijven waar er gemengde activiteiten plaatsvinden? Tijdens een algemene kennismakingssessie wordt het belang van een degelijk preventiebeleid onderstreept en worden OiRA en de mogelijkheden ervan toegelicht. Gedurende een tweede bijeenkomst krijgen de deelnemers de kans om individueel een OiRA-sessie, op maat van hun bedrijf, op te starten waarbij ze begeleid worden door mensen van het navb-cnac CONSTRUCTIV en het OpleidingsCentrum Hout. 
OiRA staat voor “Owettelijk verplichte risicoanalyses, en de daaraan gebonden maatregelen, voor te bereiden en uit te voeren. Voor België bestaan er reeds OiRA-tools voor de kapperssector, de hout- en meubelsectoren en de bouwsector.
Oira Project website

Gratis opsporing van neuskanker

Jaarlijks zijn er in België meer dan honderd mensen bij wie sinonasale kanker of neuskanker wordt vastgesteld? Deze patiënten zijn meestal ex-houtbewerkers. Vroegtijdige opsporing kan levens redden. Het Fonds voor beroepsziekten biedt voortaan een gratis neuskankeronderzoek aan, aan ex-werknemers en werknemers met meer dan 20 jaar ervaring in de houtsector.
ACV BIE voert al jaren actie jaren actie rond het gevaar van houtstof op de werkvloer. Ondanks het feit dat we al 10 jaar wachten op een concreet project, zijn we best tevreden met dit preventieve neuskankeronderzoek. Neuskanker kan zich manifesteren veel jaren na de blootstelling aan houtstof. In tegenstelling tot de blootstelling aan asbest, waarbij de latentietijd veel langer is, heb je bij vroegtijdige opsporing van kanker aan de neussinussen, wel een grote kans op genezing. 
Doelgroep van het pilootproject van het FBZ zijn ex-houtbewerkers die minstens 55 jaar zijn en minstens 20 jaar gewerkt hebben in de sector. Vaak zijn die mensen nu op brugpensioen (SWT) of in pensioen.
Lees het volledige interview dat verscheen in Vakbeweging met Justin Daerden, Patrick Franceus en Roland Tytgat.

Contact

Algemeen secretaris Pierre Cuppens
Nationaal sectorverantwoordelijke
  • Houtnijverheid

Regionaal contactpersoon

Voor een regionaal contactpersoon (secretaris) klik je best jouw regio aan bij onze beroepsverbonden.