Internationaal

ACVBIE stelt memorandum Europese verkiezingen 2019 voor

In aanloop naar de Europese verkiezingen van 26 mei 2019 e.k. stelt ACVBIE haar memorandum voor. Het document kwam tot stand van onderuit en is het resultaat van een uitgebreide consultatie met onze militanten.

Het memorandum telt 31 concrete punten verdeeld over 5 hoofdstukken die te maken hebben met democratie en transparantie, sociale bescherming, waardig werk en goede lonen, industriële politiek en faire globalisering.

In de komende weken en maanden zullen wij samen met onze militanten campagne voeren om deze thema’s op de Europese agenda te zetten. 
  • Wens je meer informatie? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Tom Deleu of Jan Franco van het internationaal secretariaat.

Moord op Turkse vakbondsleider Abdullah Karacan

Via IndustriALL Global Union vernam ACVBIE het vreselijke nieuws dat Abdullah Karacan, algemeen voorzitter van de Turkse vakbond DİSK / Lastik-İş (Rubber and Chemical Workers 'Union) op 13 november 2018 vermoord werd tijdens een bezoek aan vakbondsleden in een Goodyear-fabriek in de stad Adapazarı.

De regionale voorzitter van Lastik-İş Mustafa Sipahi en vakbondsafgevaardigde Osman Bayraktar werden ook getroffen door de schutter. Bayraktar blijft in kritieke toestand na de aanval.

"Deze moord heeft ons vreselijk geschokt", zegt Valter Sanches, algemeen secretaris van IndustriALL. "Broeder Karacan was een oprecht toegewijde vakbondsleider. We verwachten een grondig onderzoek naar deze gruwelijke misdaad. Onze oprecht medeleven gaat naar zijn familie, zijn vakbond Lastik-İş, zijn confederatie DISK, evenals de hele vakbondsbeweging in Turkije."

Abdullah Karacan, een zeer gerespecteerde vakbondsleider die een plaatsvervangend lid was van het uitvoerend comité van IndustriALL, slaagde erin een belangrijke overwinning te behalen tegen precair werk door multinationale bandenbedrijven te overtuigen hun outsourcing in Turkije te beëindigen.

De militanten van ACV en ABVV bij INEOS ondernamen actie tegen deze vreselijke misdaad en gingen samen op de foto om hun solidariteit te tonen met de familieleden en vrienden van de vermoorde vakbondsleider en met de leden en militanten van de Turkse vakbond. ACVBIE sluit zich aan bij deze solidariteitsactie van zijn militanten.

Internationale Werking

Solidariteit en het verdedigen van werknemersrechten stoppen niet aan de landsgrenzen. Internationale instanties zoals de Europese Unie en multinationale ondernemingen hebben steeds meer invloed op de tewerkstelling en de loon- en arbeidsvoorwaarden van onze leden. Daarom kiezen wij er uitdrukkelijk voor om actief deel te nemen aan de sociale dialoog op Europees en internationaal niveau en om internationale solidariteit met werknemers en hun organisaties vorm te geven via projecten, netwerken en samenwerkingsverbanden. Dit doen we niet alleen. Wij zijn actief lid van meerdere Europese en internationale vakbondsfederaties. 
Waar mogelijk versterken we onze werking samen met partners binnen de Christelijke Arbeidersbeweging: 
  • de dienst Internationale Betrekkingen van het ACV 
  • onze NGO Wereldsolidariteit. 
Binnen ACV bouw - industrie & energie zorgt het Internationaal Secretariaat voor de opvolging en coördinatie.
Download hier de laatste nieuwsbrief (december 2018) van het Internationaal Secretariaat.

Contact

Internationaal secretariaat 
Tom Deleu 0032 475 90 70 66
  • Sectoren Bouw & Hout
  • Federaties EFBH (Europa) en BWI (Internationaal)
Jan Franco 0032 477 42 33 34       
  • Sectoren Industrie & Energie 
  • Federaties Industriall European Trade Union, Industriall Global, UNI Europa en UNI Global
Administratief medewerkster: Evi De Backer 02 285 03 03

Acties

Persberichten

Congres